Programma 2016

9 t/m 18 maart 2016

In dit tiendaagse reisprogramma zullen de deelnemers Israël en Palestina verkennen en meer te weten komen over de recente politieke ontwikkelingen en het religieuze en sociale leven in Palestina en Israël. Een bijzondere focus zal het dagelijks leven van lokale gemeenschappen zijn. Deelnemers zullen een beter begrip verwerven van de politieke situatie in het gebied, het religieuze landschap en de dynamiek tussen seculiere en religieusorthodoxe levensstijlen.

Vraag je je af wat de rol van cultuur, religie en politiek is in het dagelijks leven van Israëli’s en Palestijnen? Tijdens de reis krijg je hierop antwoorden van organisaties en personen die bereid zijn over grenzen heen te kijken. Iedere reisdag zullen deelnemers een kort bezinningsmoment delen naar aanleiding van de ervaringen van de dag.

* Dag 1
Route: Van Amsterdam naar Bethlehem via Tel Aviv
Verblijf: Bethlehem (bij gastgezinnen)

Dag 2
Verblijf: Bethlehem (bij gastgezinnen)
Bezoek: Arabisch Onderwijscentrum (AEI), de muur
Beschrijving: Na op het Soemoed Verhalenhuis van Palestijnse vrouwen te horen over hun dagelijkse leefomstandigheden, zullen we een wandeling maken langs de 9-meter hoge afscheidingsmuur in Bethlehem en via muurposters kennismaken met verhalen van Palestijnse vrouwen en jongeren. In het nabijgelegen vluchtelingenkamp Aida zullen we horen over kernproblemen in het Palestijns-Israëlische conflict. Natuurlijk zullen we de Geboortekerk bezoeken. Het AEI zal je daarna vertellen over een moslim-christelijk leerproject, Samen Leven in het Heilige Land, dat op scholen op de Westelijke Jordaanoever wordt gegeven.

Dag 3
Verblijf: Bethlehem (bij gastgezinnen)
Bezoek: Hebron, a-Tuwani (Operatie Duif), Tent of Nations
Beschrijving: We zullen Hebron en de Grot van Machpela met synagoge en de moskee van Abraham bezoeken. Ofschoon de situatie in Hebron niet makkelijk is, is het goed om deze met eigen ogen te zien. Vanuit Hebron gaan we naar de heuvels ten zuiden van de stad, waar we Operatie Duif zullen bezoeken, een project gesteund door een vredesorganisatie. De deelnemers zetten zich in voor Palestijnse dorpsbewoners die op gespannen voet staan met bewoners van Israëlische nederzettingen in het gebied. Ook zullen we voorbeelden zien van cultureel ondernemerschap van vrouwen die producten maken van traditioneel borduur- en tapijtweefwerk. In de namiddag bezoeken we de Tent of Nations, een project van leden van een Palestijns boerengezin die niet van hun land weg willen gaan. Is het mogelijk om “te weigeren vijanden te zijn?”

Dag 4
Verblijf: Bethlehem (bij gastgezinnen)
Bezoek: Jeruzalem, synagoge, een joodse nederzetting
Beschrijving: ‘s Ochtends zullen we de religieuze diversiteit in Jeruzalem ontdekken met een bezoek aan de belangrijkste religieuze monumenten in de oude stad van Jeruzalem (o.a. de Rotskoepel, de Klaagmuur en de Heilige Grafkerk). In de middag zullen we meer leren over de organisatie Rabbis for Human Rights en bezoeken we een synagoge en een joodse nederzetting bij Bethlehem.

Dag 5
Verblijf: Bethlehem (bij gastgezinnen)
Vrije dag: kies een daginvulling naar keuze. Suggesties: Jeruzalem (oude of nieuwe stad), woestijnwandeling of een seminar of workshop (te organiseren in samenwerking met de groep).

Dag 6
Route: Van Bethlehem naar Nes Ammim via Tel Aviv
Verblijf: Nes Ammim (in het guesthouse)
Bezoek: Beit Daniel, de sociale protestbeweging
Beschrijving: Tel Aviv wordt soms beschouwd als een seculier eiland in een land waar religieuze krachten aan invloed winnen. Is secularisme een belegerde cultuur? Leer in de Beit Daniel synagoge meer over de relatie tussen seculier, hervormd en orthodox Jodendom in de politieke context. In deze synagoge is het Centrum voor Progressief Jodendom gehuisvest. Activisten van de sociale protestbeweging zullen ons daarna meer vertellen over de protesten van 2011 in relatie tot het conflict en de invloed van de protesten op het dagelijks leven in Israël.

Dag 7
Verblijf: Nes Ammim (in het guesthouse)
Bezoek: Nazareth, stedelijke kibboets, Meer van Galilea
Beschrijving: Binnen Nazareth leven islamitische en christelijke gemeenschappen zij aan zij. Tijdens ontmoetingen met personen uit beide gemeenschappen zullen we naast de dialoog van het dagelijks leven ook de scheidslijnen tussen gemeenschappen ervaren. In een stedelijke kibboets zullen we leren over het werk dat daar met verschillende groepen binnen de Israëlische samenleving gedaan wordt. Tijdens een verfrissende boottocht op het Meer van Galilea verkennen we de omgeving. Als er tijd is zullen we sommige christelijke pelgrimsoorden aan het meer bezoeken.

Dag 8
Verblijf: Nes Ammim (in het guesthouse)
Bezoek: Haifa, Druzendorp
Beschrijving: Vandaag bezoeken we Haifa en omgeving. In Haifa, de derde grote stad in Israël, zullen we organisaties bezoeken waar we meer over het dagelijks leven in deze gemengde stad zullen leren. Een Palestijnse organisatie vertelt meer over de positie van de Arabische burgers binnen Israël. Een joodse organisatie bestaande uit nieuwe immigranten geeft ons een inkijkje in projecten die zij uitvoeren voor jongeren uit sociale achterstandswijken. In de middag maken we een wandeling door het oudste deel van Haifa en bezoeken we een Druzendorp op de top van de berg Karmel om te ontdekken hoe deze kleine minderheid in Israël standhoudt.

Dag 9
Verblijf: Nes Ammim (in het guesthouse)
Bezoek: Lohamei Hagetaot, Akko
Beschrijving: In de ochtend zullen we het Huis van de Ghetto Strijders in Lohamei Hagetaot bezoeken. We hebben een ontmoeting met een vertegenwoordiger van het Centrum voor Humanistisch Onderwijs dat in het museum is gehuisvest. Daarna zullen we de gemengde stad Akko bezoeken en ons bij de zee ontspannen voor een terugblik op de ervaringen van de reis.

Dag 10
Route: Van Nes Ammim naar Amsterdam via Tel Aviv

* Het programma is afhankelijk van de beschikbaarheid van de mensen en organisaties die worden bezocht.

Advertenties